Kierunki kształcenia
DROGI ÓSMOKLASISTO!
Wybierając odpowiedni kierunek kształcenia ponadgimnazjalnego, przesądzasz o swojej karierze!
Już dziś możesz zadecydować o swojej przyszłości!
Wybierając naukę w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku masz szansę zdobycia wiedzy teoretycznej oraz doświadczenia koniecznego do pracy w dobrze płatnych i poszukiwanych zawodach.
Na pewno zdobyte tu wykształcenie da Ci solidne zaplecze umiejętności zawodowych oraz niezbędne do wykonywania wybranego zawodu kwalifikacje!
I Liceum ogólnokształcące (4 lata na podbudowie szkoły podstawowej)
1. Liceum ogólnokształcące o ukierunkowaniu obronnym - Oddział Przygotowania Wojskowego
II Technikum (5 lat na podbudowie szkoły podstawowej)
1. Technik żywienia i usług gastronomicznych
2. Technik ekonomista
3. Technik agrobiznesu
III Branżowa Szkoła I Stopnia (3 lata na podbudowie szkoły podstawowej)
1 Branżowa Szkoła I Stopnia zawód: monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
2. Branżowa Szkoła I Stopnia zawód: mechanik pojazdów samochodowych
3. Branżowa Szkoła I Stopnia zawód: mechanik operator pojazdówi maszyn rolniczych
I Liceum ogólnokształcące
1. Liceum ogólnokształcące o ukierunkowaniu obronnym:
· przedmioty rozszerzone /o zwiększonej liczbie godzin/: geografia, matematyka, język obcy,
· blok zawodowy realizowany jest przez cały cykl nauczania na cotygodniowych teoretycznych i praktycznych zajęciach przygotowania wojskowego oraz w ramach obozów szkoleniowych raz w roku.
Kierunek zapewnia przygotowanie przyszłego absolwenta do:
ü zdania egzaminu maturalnego oraz podjęcia studiów na uczelniach wojskowych
ü uczestniczenia w przedsięwzięciach obronnych organizowanych przez organy administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacje społeczne, wojsko, straż pożarną, obronę cywilną, policję, służby ratownictwa medycznego
ü dalszej nauki na kierunkach wymagających rozszerzonej wiedzy i przygotowania
z zakresu matematyki, geografii i języka obcego.
Ucząc się w liceum ogólnokształcącym o ukierunkowaniu obronnym:
ü - uzyskasz przygotowanie do uczestnictwa w przedsięwzięciach obronnych
ü - nauczysz się dobrej orientacji w terenie i pracy z mapą
ü - poznasz nowoczesny sprzęt łączności
ü - zdobędziesz wysoką sprawność fizyczną
ü - przygotujesz się do pełnienia służby wojskowej na stanowisku dowódcy drużyny
ü - nabędziesz umiejętności ratownika przedmedycznego
ü - nauczysz się posługiwać podstawowym sprzętem gaśniczym.
W okresie nauczania organizowane są :
ü spotkania z przedstawicielami WKU, Policji, Straży Pożarnej
ü obozy szkoleniowe w patronackiej jednostce wojskowej w Braniewie
ü wyjazdy do innych jednostek na dni otwarte
ü wycieczki dydaktyczne
ü szkolenia na kursach "pierwszej pomocy" w celu uzyskania certyfikatu unijnego.
Technik żywienia i usług gastronomicznych:
· kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odbywa się w cyklu pięcioletnim,
· przedmioty rozszerzone: biologia, język obcy,
· kształcenie odbywa się w ramach dwóch kwalifikacji:
1. Przygotowanie i wydawanie dań
· przedmioty nauczane w ramach tej kwalifikacji to m.in.:
ü technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
ü technika i bezpieczeństwo w gastronomii
ü przedsiębiorstwo gastronomiczne
ü język obcy zawodowy
ü zajęcia praktyczne.
Uczniowie nabywają wiedzę niezbędną do prawidłowego przechowywania żywności, stosują receptury gastronomiczne, sporządzają półprodukty oraz potrawy i napoje, używają odpowiedniego sprzętu podczas procesu produkcji gastronomicznej, dobierają zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów, dekorują i wydają sporządzone posiłki.
2.Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
· przedmioty nauczane w ramach tej kwalifikacji to m.in.:
ü obsługa konsumenta
ü zasady żywienia
ü zajęcia praktyczne.
Uczniowie układają jadłospisy, obliczają wartość energetyczną i odżywczą posiłków, oceniają wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka. Opracowują karty menu, sporządzają kalkulację cenową potraw. Przygotowują ofertę usług gastronomicznych, prowadzą ich promocję i sprzedaż oraz rozliczenie.
· zajęcia związane z produkcją gastronomiczną odbywają się w nowocześnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych,
· uczniowie odbywają też praktykę zawodową w zakładach gastronomicznych w wymiarze czterech tygodni,
· po zdaniu obu kwalifikacji absolwent uzyskuje tytuł technik żywienia i usług gastronomicznych, który umożliwia podjęcie pracy zawodowej w zakładach gastronomicznych, hotelach, placówkach hotelowych, promach, statkach pasażerskich i firmach cateringowych; są przygotowani do prowadzenia własnej firmy świadczącej usługi gastronomiczne, do pracy jako menager zakładów gastronomicznych oraz pracy jako dietetyk
· po zdaniu tylko pierwszej kwalifikacji:Przygotowanie i wydawanie dań - uczeń zdobywa takie same kwalifikacje zawodowe jak osoby kształcące się w zawodzie kucharz na poziomie branżowej szkoły I stopnia.
· kształcenie w zawodzie technik ekonomista odbywa się w cyklu pięcioletnim
· przedmioty rozszerzone: matematyka, język obcy
· kształcenie odbywa się w ramach dwóch kwalifikacji:
1. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej
· przedmioty nauczane w ramach tej kwalifikacji to m.in.:
ü ekonomika
ü działalność przedsiębiorstwa
ü elementy prawa
ü język obcy zawodowy
Uczniowie poznają przepisy prawne określające zasady funkcjonowania przedsiębiorstw, wypełniają dokumenty związane z prowadzeniem działalności gospodarczej. Sporządzają listy płac, deklaracje podatkowe i ubezpieczeniowe. Tworzą biznesplany, posługują się metodami statystycznymi wykorzystywanymi do analiz ekonomicznych i sprawozdań, stosują strategie marketingowe.
· uczniowie w ramach tej kwalifikacji będą przygotowani do wykonywania następujących zadań zawodowych :
ü organizowanie działalności gospodarczej i obliczanie podatków
ü sporządzanie planów, analiz i sprawozdań.
2. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych
· przedmioty nauczane w ramach tej kwalifikacji to m.in.:
ü kadry i płace
ü gospodarka finansami
Uczniowie ewidencjonują operacje gospodarcze na kontach księgowych, rozliczają koszty działalności, obliczają wynik finansowy, sporządzają zestawienie obrotów i sald oraz bilans. Poznają zasady przeprowadzania i rozliczania inwentaryzacji. Dokonują oceny sytuacji majątkowej przedsiębiorstwa w oparciu o wskaźniki analizy finansowej.
· uczniowie w ramach tej kwalifikacji będą przygotowani to wykonywania następujących zadań zawodowych:
ü dokumentowanie i ewidencjonowanie operacji gospodarczych
ü prowadzenie spraw kadrowo-płacowych
ü sporządzanie sprawozdania finansowego i przeprowadzanie analizy finansowej.
· w trakcie nauki uczniowie odbywają praktykę zawodową w wymiarze 6 tygodni w jednostkach prowadzących działalność gospodarczą,
· po zdaniu obu kwalifikacji absolwent uzyskuje tytuł technika ekonomisty, który umożliwia podjęcie pracy zawodowej w urzędach administracji publicznej, bankach i instytucjach finansowych, urzędach skarbowych, przedsiębiorstwach, jednostkach i zakładach budżetowych, instytucjach ubezpieczeniowych,
· absolwent szkoły po potwierdzeniu kwalifikacji: Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej i Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik rachunkowości, po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji Prowadzenie rachunkowości.
· kształcenie w zawodzie technik agrobiznesu odbywa się w cyklu pięcioletnim
· przedmioty rozszerzone: biologia, język obcy
· kształcenie odbywa się w ramach dwóch kwalifikacji:
1. Prowadzenie produkcji rolniczej
· przedmioty nauczane w ramach tej kwalifikacji to m.in.:
ü produkcja roślinna
ü produkcja zwierzęca
ü technika rolnicza
ü rynek rolny
ü zajęcia praktyczne.
Uczniowie nabywają wiedzę niezbędną do organizowania i wykonywania pracy związanej z szeroko pojmowaną produkcją roślinną i zwierzęcą oraz obsługi pojazdów,
maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej.
2. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
· przedmioty nauczane w ramach tej kwalifikacji to m.in.:
ü ekonomika i zarządzanie firmą w agrobiznesie
ü pracownia rachunkowości
ü pracownia ekonomiki agrobiznesu
ü planowanie przetwórstwa żywności
Uczniowie prowadzą uproszczoną formę ewidencji księgowej z wykorzystaniem komputerowych programów finansowo-księgowych, sporządzają dokumenty związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa a także organizują działalność logistyczną, produkcyjną, handlową i usługową w przedsiębiorstwie agrobiznesowym.
· w trakcie nauki uczniowie odbywają praktykę zawodową w gospodarstwach rolnych oraz przedsiębiorstwach związanych z rolnictwem w wymiarze czterech tygodni
· po potwierdzeniu egzaminem obu kwalifikacji uczniowie uzyskują tytuł technika agrobiznesu, który umożliwia podjęcie pracy zawodowej w przedsiębiorstwach związanych z rolnictwem, agroturystyką, usługami i handlem lub samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej
· absolwent szkoły po uzyskaniu obu kwalifikacji może uzyskać również dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik rolnik po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej.
Technikum jest typem szkoły ponadgimnazjalnej, przygotowującej do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie (przedmioty zawodowe) oraz do egzaminu maturalnego (przedmioty ogólnokształcące). Daje ono wykształcenie średnie zawodowe i przygotowanie ogólnokształcące. Absolwent technikum posiada kwalifikacje zawodowe i może podjąć pracę lub kontynuować kształcenie na studiach wyższych.
III Branżowa Szkoła I Stopnia (3 lata)
Branżowa Szkoła I St. zawód: monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie:
· kształcenie w zawodzie monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie odbywa się w cyklu trzyletnim,
· kształcenie odbywa się w ramach jednej kwalifikacji:
1. Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych w budownictwie
· przedmioty nauczane w ramach tej kwalifikacji to m.in.:
ü podstawy budownictwa
ü technologia budowlana
ü dokumentacja techniczna
ü wykonywanie powłok malarskich i robót tapeciarskich
ü zdobienie powłok malarskich i tapet różnymi technikami
ü wykonywanie prac związanych z naprawą i renowacją powłok malarskich i tapeciarskich
ü montowania systemów suchej zabudowy np. wykonywania ścian działowych, sufitów podwieszanych
ü obudowa konstrukcji dachowych w systemie suchej zabudowy
ü wykonywanie warstw izolacyjnych podłóg, podkładów podłogowych, posadzki z różnych materiałów
ü zabezpieczanie powierzchni posadzek i okładzin z różnych materiałów.
· w trakcie nauki uczniowie odbywają zajęcia praktyczne dwa razy w tygodniu w warsztatach szkolnych i przedsiębiorstwach budowlanych,
· na koniec III klasy po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie absolwent uzyskuje zawód: monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie,
Ukończenie szkoły umożliwi absolwentowi:
· podjęcie pracy w firmach budowlanych, w firmach handlowych zajmujących się sprzedażą materiałów budowlanych
· prowadzenia własnej działalności usługowej
· podnoszenie kwalifikacji zawodowych w 2 - letniej Branżowej Szkole II Stopnia dającej tytuł technika robót wykończeniowych w budownictwie lub w formie dodatkowych kursów kwalifikacyjnych.
Branżowa Szkoła I St. zawód: mechanik pojazdów samochodowych:
· kształcenie w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych odbywa się w cyklu trzyletnim
· kształcenie odbywa się w ramach jednej kwalifikacji:
1. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych
· przedmioty nauczane w ramach tej kwalifikacji to m.in.:
ü budowa i obsługa pojazdów samochodowych
ü elektrotechnika i elektronika pojazdów samochodowych
ü podstawy konstrukcji maszyn
ü diagnostyka i naprawa pojazdów samochodowych
ü przepisy ruchu drogowego z przygotowaniem ucznia do egzaminu na prawo jazdy kat. B.
W ramach nauczanej kwalifikacji uczniowie nabywają wiedzę i umiejętności niezbędne do: wykonania diagnostyki pojazdu samochodowego, przygotowania pojazdu do badań technicznych i wykonania tych badań, zlokalizowania usterek z wykorzystaniem odpowiedniego sprzętu diagnostycznego, naprawy podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych, oceny stanu technicznego pojazdu, podjęcia własnej działalności gospodarczej.
- w trakcie nauki uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w warsztatach szkolnych, serwisach samochodowych w Pasłęku i Elblągu. W klasie trzeciej przeprowadzane jest szkolenie na prawo jazdy kategorii B
· na koniec klasy trzeciej uczeń zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie i po zdaniu uzyskuje zawód mechanik pojazdów samochodowych.
Ukończenie szkoły umożliwi absolwentowi:
· podjęcie pracy w warsztatach, serwisach samochodowych oraz w przemyśle motoryzacyjnym zarówno przy produkcji samochodów jak i jego podzespołów
· prowadzenia własnej działalności usługowej
· podnoszenie kwalifikacji zawodowych w 2 letniej Branżowej Szkole II Stopnia dającej tytuł technika pojazdów samochodowych lub w formie dodatkowych kursów kwalifikacyjnych.
Branżowa Szkoła I St.. zawód: mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych:
· kształcenie w zawodzie mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych odbywa się w cyklu trzyletnim
· kształcenie odbywa się w ramach kwalifikacji:
1. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie
· przedmioty nauczane w ramach kwalifikacji to m.in.:
ü eksploatacja maszyn i urządzeń rolniczych
ü maszyny rolnicze, pojazdy rolnicze
ü przepisy ruchu drogowego
ü podstawy techniki
· uczniowie będą przygotowani to wykonywania następujących zadań zawodowych:
ü przeprowadzanie przeglądów technicznych ciągników i pojazdów samochodowych
ü wykonywanie prac związanych z konserwacją pojazdów stosowanych w rolnictwie
ü wykonywane agregatowania maszyn i narzędzi rolniczych
ü wykonywanie prac w gospodarstwie rolnym za pomocą agregatów ciągnikowych i urządzeń technicznych
ü wykonywanie czynności związanych z przeglądem technicznym, naprawą
ü i konserwacją pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych.
· w trakcie nauki uczniowie odbywają zajęcia praktyczne dwa razy w tygodniu w warsztatach szkolnych, serwisach maszyn rolniczych i gospodarstwach rolnych oraz zdobywają prawo jazdy kat B i T
· na koniec klasy III po zdaniu kwalifikacji MG3 absolwent uzyskuje zawód: mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych.
Ukończenie szkoły umożliwi absolwentowi:
· podjęcie pracy w warsztatach, serwisach napraw pojazdów i maszyn rolniczych, w firmach handlowych zajmujących się sprzedażą maszyn rolniczych i części, w dużych gospodarstwach rolnych,
· prowadzenia własnej działalności usługowej, lub prowadzenie gospodarstwa rolnego,
· podnoszenie kwalifikacji zawodowych w 2 letniej Branżowej Szkole II Stopnia dającej tytuł technika mechanizacji rolnictwa lub w formie dodatkowych kursów kwalifikacyjnych.
Branżowa Szkoła I Stopnia jest typem szkoły ponadgimnazjalnej, przygotowującej do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie . Absolwent tej szkoły posiada kwalifikacje zawodowe i może podjąć pracę lub kontynuować kształcenie w Branżowej Szkole II Stopnia.