W ZSEiT uczą się od najlepszych

W ZSEiT uczą się od najlepszych

[29.04.2021]

W kwietniu 2021 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku zakończyło się szkolenie kulinarne dla branży gastronomicznej "Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika edycja III.”

Szkolenie zorganizowano na podstawie umowy nr RPWM.02.04.01-28-0041/20-00 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego-projekty konkursowe. 

Składało się ono z dwóch modułów:  

I Obróbka ryb i owoców morza oraz dania wykorzystujące te produkty,  

II Kuchnia śródziemnomorska - włoska, francuska i hiszpańska.

Szkolenie było prowadzone przez dwóch szefów kuchni: Artura Kochańskiego - szefa kuchni m.in. w: Hotelu Saskim, Crown Piast Hotel& Par, Grand w Krakowie i Zbigniewa Kurleto - kuchmistrza, który sławę zyskał w krakowskiej restauracji "Wierzynek". Uczniowie zdobywali nowe umiejętności przede wszystkim poprzez zadania praktyczne. Głównym celem zajęć było przygotowanie uczniów ZSEiT do staży zawodowych na stanowisku pomoc kuchenna. Staże będą się odbywać podczas wakacji w hotelach: Hotel Andres w Starych Jabłonkach, Restauracja Amore Mio w Elblągu oraz w Hotelu Radisson Blu w Gdańsku.

Projekt obejmuje cztery branże: gastronomiczną, agrobiznes, ekonomiczną oraz samochodową. Całkowity koszt projektu wynosi 456 467,70 zł, w tym wkład własny Powiatu Elbląskiego to 68 500,00 zł.