Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika

Edycja III

  1. Kwota projektu: 456 467,70 zł, w tym dofinansowanie Powiatu Elbląskiego:68 500,00 zł projekt nr RPWM.02.04.01-28-0014/20-00   Działanie: 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego – projekty konkursowe.
  2. Realizatorem projektu Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku.

3.     Cel główny projektu: Zwiększenie zatrudnialności uczniów ZSEiT w Pasłęku poprzez podniesienie i nabycie nowych kwalifikacji i umiejętności zawodowych u 54 uczniów i 8 nauczycieli ZSEiT w Pasłęku poprzez kursy kwalifikacyjne oraz praktyki i staże u pracodawców w okresie 4.01.2021-30.09.2021

 

4.     Projekt dla  54 uczniów klas technikalnych i zawodowych i 8 nauczycieli

  1. Planowany termin realizacji projektu 04.01.2021-30.09.2021r. 
  1. Zajęcia w projekcie:
  • Styczeń/luty  2021 diagnoza zawodowa
  • Kursy/szkolenia od II-VI.2021
  • Praktyka staż VI-VIII.2021 

6.1 Dla branży gastronomicznej  (18 uczniów i 3 nauczycieli) 

 I GRUPA 10 uczniów:

·       kurs kelner-barman

·       kurs barista

II GRUPA  (8 UCZNIÓW I 3 NAUCZYCIELI)

·       szkolenie kulinarne : I moduł Obróbka ryb i owoców morza oraz dania w oparciu o te produkty II moduł Kuchnia śródziemnomorska w oparciu o włoską, francuską i hiszpańską 

Staż 150h (4tygodnie). Lista pracodawców

- Hotel Radisson Blu Gdańsk

- Restauracja Amore Mio Elbląg

- Hotel Andres Stare Jabłonki 

Staż płatny w wysokości 2322,00 zł. Nocleg i wyżywienie zapewnione w Hotelu Radisson Blu oraz w Hotelu Anders, W przypadku Restauracji Amore Mio Elbląg refundacja wyżywienia (50zł/ za dzień obecności) 

6.2     Dla branży agrobiznes 

dla uczniów technikum (10 uczniów i 1 nauczyciel) 

GRUPA I (6 UCZNIÓW)

  • kurs kwalifikacyjny wózki widłowe z ładowarką teleskopową
  • kurs obsługi instalacji elektrycznej do 1KW
  • szkolenie wypełniania e-wniosków o dopłaty bezpośrednie

 GRUPA II (4 UCZNIÓW)

·       kurs operatora suwnic

·       szkolenie wypełniania e-wniosków o dopłaty bezpośrednie

W obu grupach uczniowie muszą mieć ukończone 18 lat do VI.2021r. 

 dla uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia

Grupa I (6 uczniów)

  • szkolenie diagnostyka komputerowa urządzeń rolniczych 

Grupa II (4 uczniów)

  •  kurs kwalifikacyjny spawania metodą TIG 

W II grupie uczniowie muszą mieć ukończone 18 lat do VI.2021r.  

Staż/praktyka  150h (4tygodnie). Lista pracodawców

- Fricke sp z o.o. O/Pasłęk

- ENTC Dairy Solution sp z o.o. Pasłęk

- Agrimasz sp z o.o. Fiszewo

- Roman Kruszewski Korbanek sp z ooo Pasłęk

- SpoMlek Sp z o.o. O/Młynary

- Gospodarstwo Rolne Fortune Cieszymowo 

Staż płatny w wysokości 2322,00 zł. Refundacja wyżywienia (50zł/ za dzień obecności) oraz transportu. 

6.3  Dla branży ekonomicznej (10 uczniów i 2 nauczycieli)

  • szkolenie Excel średniozaawansowany lub szkolenie Excel zaawansowany
  • kurs obsługi programu Symfonia 

Staż 150h (4tygodnie). Lista pracodawców:

- SCREP Pasłęk

- Zakład Produkcji i Opakowań Arkadiusz Cebula Młynary

- ENTC Dairy Solution sp z o.o. Pasłęk 

Staż płatny w wysokości 2322,00 zł. Refundacja wyżywienia (50zł/ za dzień obecności) oraz transportu. 

6.4  Dla branży samochodowej (6 uczniów i 2 nauczycieli)

·       Kurs PDR 

Praktyka 150h (4tygodnie). Lista pracodawców:

- Serwis Bosh Elbląg

-Auto El sp z o.o. 

Praktyka płatna w wysokości 2322,00 zł. Refundacja wyżywienia (50zł/ za dzień obecności) oraz transportu.

 

 

Dokumenty do pobrania:

1. Regulamin rekrutacji i uczestnictwa. (plik w formacie .pdf)

2. Karta rekrutacyjna do projektu - branża agrobiznes (grupa  technikalna); (grupa szkoły branżowej). (plik w formacie .pdf)

3. Karta rekrutacyjna do projektu - branża ekonomiczna. (plik w formacie .pdf)

4. Karta rekrutacyjna do projektu - branża gastronomiczna. (plik w formacie .pdf)

5. Karta rekrutacyjna do projektu - branża samochodowa. (plik w formacie .pdf)

6. Oświadczenie o przetwarzaniu danych osobowych. (plik w formacie .pdf) 

7. Deklaracja uczestnictwa w projekcie. (plik w formacie .pdf)

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>O<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 

 

Projekt „NOWE UMIEJĘTNOŚCI = NOWE MOŻLIWOŚCI

realizowany w ramach programu Erasmus Plus

Akcja 1: Mobilność Edukacyjna

 

 

W latach 2020-2022 będzie realizowany kolejny projekt Erasmus+ „Nowe umiejętności = nowe możliwości” Akcji 1: Mobilność Edukacyjna. Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego został zakwalifikowany do realizacji w ZSEiT na kwotę 72 804 Euro w całości dofinansowaną z funduszy unii europejskiej

Projekt realizowany jest od września 2020 i zakłada realizację dwutygodniowych praktyk dla 2 grup po 20 uczniów we włoskich przedsiębiorstwach, czyli uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (16 uczniów), technik ekonomista (10 uczniów) oraz  technik agrobiznesu (14 osób).

Celem głównym projektu jest umożliwienie uczestnikom podniesienia swoich umiejętności i kompetencji zawodowych, praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy z zakresu kształcenia zawodowego w kontekście rynku europejskiego, poznanie nowych tendencji w obrębie danej branży zawodowej oraz nabycie podstawowych umiejętności posługiwania się językiem włoskim w życiu zawodowym i codziennym poprzez 2 tygodniowe staże we włoskich przedsiębiorstwach.

Przed wyjazdem na praktyki w szkole zostaną zorganizowane zajęcia z: 
- przygotowania językowego w ilości 30 h/gr.
- przygotowania kulturowego – 6 h/gr. 
- warsztaty z doradztwa zawodowego (6 godzin)

Ponadto każdy uczestnik projektu odbędzie godzinne indywidualne spotkanie z doradcą zawodowym

Szkoła włączy do projektu młodzież z mniejszymi szansami edukacyjnymi, wspierając w ten sposób uczniów pochodzących z terenów wiejskich z dużym bezrobociem. 

 

Dokumenty do pobrania:

1. Regulamin rekrutacji (plik w formacie MSWord).

2. Deklaracja uczestnictwa (plik w formacie MSWord).

3. Regulamin pobytu (plik w formacie MSWord).

  

 

 

[2019-09-05]


 

 

LP

Nazwa

1

Tytuł projektu: Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika - edycja II

2

Nr projektu:  RPWM.02.04.01-28-0013/19

3

Priorytet, w ramach którego realizowany jest projekt 2. Kadry dla gospodarki

4

Działanie, w ramach którego realizowany jest projekt 2.4 Rozwój wykształcenia i szkolenia zawodowego

5

Poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego

 

Dokumenty do pobrania:

1. Regulamin rekrutacji i uczestnictwa. (plik w formacie .pdf)

2. Karta rekrutacyjna do projektu - branża agrobiznes. (plik w formacie .pdf)

3. Karta rekrutacyjna do projektu - branża ekonomiczna. (plik w formacie .pdf)

4. Karta rekrutacyjna do projektu - branża gastronomiczna. (plik w formacie .pdf)

5. Karta rekrutacyjna do projektu - branża przetwórstwo spożywcze. (plik w formacie .pdf)

6. Oświadczenie o przetwarzaniu danych osobowych. (plik w formacie .pdf)

7. Deklaracja uczestnictwa w projekcie. (plik w formacie .pdf)

8. Rozeznanie cenowe. (plik w formacie .pdf)

Rozeznanie cenowe  dotyczy usługi cateringowej w związku z realizacją projektu "Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika edycja II." na podstawie umowy nr RPWM.02.04.01-28-0013/19  realizowanego przez ZSEiT w Pasłęku w ramach  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego.

Proszę o przesłanie oferty do 20 stycznia 2020 roku.

9. Rozeznanie cenowe. (plik w formacie .pdf) 

Rozeznanie cenowe  dotyczy usługi cateringowej dotyczącej śniadań i kolacji podczas noclegów w trakcie szkoleń, w związku z realizacją projektu "Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika edycja II." na podstawie umowy nr RPWM.02.04.01-28-0013/19 .

 10. Rozeznanie cenowe. (plik w formacie .pdf)

Rozeznanie cenowe  dotyczy zakupu słowników, związku z realizacją projektu "Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika edycja II." na podstawie umowy nr RPWM.02.04.01-28-0013/19  realizowanego przez Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku w ramach  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego.

 Proszę o przesłanie oferty do 15 kwietnia 2020 do godz. 15:00

 11. Rozeznanie cenowe_śniadania (plik w formacie .pdf)    Rozeznanie cenowe_catering V 2020 (plik w formacie .pdf)

Rozeznanie cenowe  dotyczy usług cateringowych, związku z realizacją projektu "Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika edycja II." na podstawie umowy nr RPWM.02.04.01-28-0013/19-00  realizowanego przez Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku w ramach  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego -projekty konkursowe.

 Proszę o przesłanie oferty do 26 maja 2020 do godz. 15:00

 12. Rozeznanie cenowe (plik w formacie .pdf) 

Rozeznanie cenowe  dotyczy dostarczenie płynów dezynfekujących, w związku z realizacją projektu "Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika edycja II." na podstawie umowy nr RPWM.02.04.01-28-0013/19-00  realizowanego przez Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku w ramach  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego - projekty konkursowe.

 Proszę o przesłanie oferty do 4 czerwca 2020 do godz. 15:00.

13. Rozeznanie cenowe - usługa hotelowa i restauracyjna - Lidzbark (plik w formacie .pdf)

Rozeznanie cenowe  dotyczy usługi hotelowej i restauracyjnej, w związku z realizacją projektu "Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika edycja II." na podstawie umowy nr RPWM.02.04.01-28-0013/19-00  realizowanego przez Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku w ramach  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego - projekty konkursowe.

Proszę o przesłanie oferty do 9 czerwca 2020 do godz. 15:00. 

14. Rozeznanie cenowe - usługa hotelowa i restauracyjna - Iława (plik w formacie .pdf)

Rozeznanie cenowe  dotyczy usługi hotelowej i restauracyjnej, w związku z realizacją projektu "Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika edycja II." na podstawie umowy nr RPWM.02.04.01-28-0013/19-00  realizowanego przez Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku w ramach  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego - projekty konkursowe.

Proszę o przesłanie oferty do 10 czerwca 2020 do godz. 15:00. 

15. Rozeznanie cenowe - odzież robocza (plik w formacie .pdf)

Rozeznanie cenowe  dotyczy dostarczenia odzieży roboczej, w związku z realizacją projektu "Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika edycja II." na podstawie umowy nr RPWM.02.04.01-28-0013/19-00  realizowanego przez Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku w ramach  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego - projekty konkursowe.

Proszę o przesłanie oferty do 10 czerwca 2020 do godz. 15:00. 

16. Rozeznanie cenowe - ubezpieczenie (plik w formacie .pdf)

Rozeznanie cenowe  dotyczy ubezpieczenia, w związku z realizacją projektu "Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika edycja II." na podstawie umowy nr RPWM.02.04.01-28-0013/19-00  realizowanego przez Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku w ramach  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego - projekty konkursowe. 

Proszę o przesłanie oferty do 10 czerwca 2020 do godz. 15:00. 

17. Rozeznanie cenowe - odziaż agro (plik w formacie .pdf)

Rozeznanie cenowe  dotyczy dostarczenia odzieży roboczej, w związku z realizacją projektu "Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika edycja II." na podstawie umowy nr RPWM.02.04.01-28-0013/19-00  realizowanego przez Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku w ramach  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego - projekty konkursowe. 

 Proszę o przesłanie oferty do 17 czerwca 2020 do godz. 15:00. 

 

18. Rozeznanie cenowe - obuwie (plik w formacie .pdf) Rozeznanie cenowe - fartuchy (plik w formacie .pdf)

Rozeznanie cenowe  dotyczy dostarczenia odzieży roboczej, w związku z realizacją projektu "Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika edycja II." na podstawie umowy nr RPWM.02.04.01-28-0013/19-00  realizowanego przez Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku w ramach  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego - projekty konkursowe. 

 Proszę o przesłanie oferty do 29 czerwca 2020 do godz. 14:00. 

 

19. Rozeznanie cenowe - catering staże (plik w formacie .pdf)

Rozeznanie cenowe  dotyczy dostarczenia cateringu śniadań oraz obiadokolacji podczas staży  "Nowe kwalifikacje ucznia atutem przyszłego pracownika edycja II." na podstawie umowy nr RPWM.02.04.01-28-0013/19-00  realizowanego przez Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku w ramach  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego - projekty konkursowe. 

 

 Proszę o przesłanie oferty do 24 lipca 2020 do godz. 14:00. 

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>O<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 

W Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku realizowane są dwa projekty, które finansowane są ze środków Unii Europejskiej i wspierają uczniów w rozwoju kompetencji zawodowych poprzez bezpłatne, dwutygodniowe zagraniczne praktyki zawodowe w hiszpańskiej miejscowości Malaga. 

Projekt „W POSZUKIWANIU SMAKÓW EUROPY” realizowany w latach 2018-2020 w ramach programu Erasmus Plus Akcja 1: Mobilność Edukacyjna skierowany jest do grupy 24 uczniów kształcących się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych.

 

Celem projektu jest podniesienie kwalifikacji zawodowych uczniów w dziedzinie gastronomii. 24 uczestników projektu podczas praktyk poznać środowisko zawodowe, organizację i kulturę pracy w kraju partnerskim oraz sprawdzą swoje umiejętności dotyczące znajomości języka obcego (w tym fachowej terminologii), co przyczyni się do zwiększenia szans uczniów na zatrudnienie i mobilność zawodową. 

Projekt „AKTYWNI ZAWODOWO W EUROPIE” realizowany w latach 2017-2019 w ramach programu PO WER skierowany do grupy 30 najlepszych uczniów technikum agrobiznesu i technikum przetwórstwa mleczarskiego, którzy chcieliby podszkolić swoje umiejętności zawodowe, zdobyć nowe doświadczenia oraz rozwinąć się językowo.

Głównym celem projektu jest podniesienie kompetencji zawodowych, społecznych i nabycie konkretnych umiejętności preferowanych przez pracodawców na rynku pracy, zarówno lokalnym, regionalnym, krajowym czy też europejskim. Zdobyte doświadczenie zawodowe i osobiste pomoże im w promowaniu własnej osoby, planowaniu dalszej ścieżki kariery oraz poszerzaniu kompetencji poszukiwanych przez pracodawców na rynku pracy. Dzięki zdobyciu dokumentu Europass Mobilność oraz dokumentom potwierdzającym znajomość języka obcego uczestnicy projektu będą bardziej mobilni na europejskim rynku pracy. Nabyte kompetencje społeczno-personalne w sytuacji braku możliwości zatrudnienia w miejscu zamieszkania sprawią, że uczniowie będą w stanie bez obaw i strachu podjąć poszukiwania pracy w innym regionie, województwie, a nawet państwie. 

Każdy wyjazd w obu projektach poprzedzony jest cyklem warsztatów, które mają przygotować młodzież do zagranicznego pobytu i odbycia praktyk. Zajęcia przygotowawcze to m.in. zajęcia z treningu personalnego, które rozwijają umiejętności interpersonalne ułatwiające uczestnikom projektu zaaklimatyzowanie się w nowym środowisku, wzmocnią poczucie wartości, zniwelują "lęk przed nieznanym".

Warsztaty z doradztwa zawodowego w formie grupowej i indywidualnej pozwolą na zdiagnozowaniu predyspozycji uczestników i przygotować dokumenty aplikacyjne, a zajęcia z języka włoskiego oraz zajęcia kulturoznawcze przybliżą włoski język, włoską kulturę, tradycje i obyczaje. 

 

 

Projekt „W POSZUKIWANIU SMAKÓW EUROPY”  

realizowany w ramach programu Erasmus Plus

Akcja 1: Mobilność Edukacyjna

W naszej szkole realizowany jest projekt programu Erasmus+  „W poszukiwaniu smaków Europy” na lata 2018/20, który kierowany jest do grupy 24 uczniów technikum żywienia
i usług gastronomicznych, którzy docelowo po miesiącach warsztatów m.in. z doradztwa zawodowego, treningu personalnego, kulturoznawczych oraz językowych mają możliwość odbycia dwutygodniowych praktyk zawodowych w Maladze w Hiszpanii.

W roku szkolnym 2019/20 przewiduje się uczestnictwo w projekcie 12 uczniów klas 2 i 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych

Celami projektu są: wsparcie młodzieży w nabywaniu kompetencji transwersalnych (przedsiębiorczość, wielojęzyczność); poznawanie nowej kultury; wspieranie uczniów w nabywaniu kompetencji zawodowych w celu poszerzania ich możliwości rozwoju zawodowego i zwiększenie szansy na zatrudnienie na krajowym i europejskim rynku pracy; uatrakcyjnienie procesu kształcenia zawodowego; pogłębienie umiejętności posługiwania się językiem obcym wśród uczestników zarówno w sferze zawodowej jak też prywatnej;  możliwość rozwinięcia umiejętności osobistych takich jak: adaptacja w nowym środowisku i w pracy w krajach europejskich; poprawa stopnia przejrzystości i uznawania kompetencji zdobytych podczas okresu nauki zagranicą.

 

W związku z ogłoszeniem stanu epidemiologicznego w marcu 2020 r. przerwaliśmy realizację projektu. Za zgodą Narodowej Agencji w Warszawie przedłużyliśmy realizację projektu "W poszukiwaniu smaków Europy" do 31 lipca 2021 r.